Skip links

Şeker Hastalığı Ameliyatları

Pankreasta yapılan insülin hormonunun zaman geçtikçe azalması veya üretilen insülinin etkisiz kalması sonucunda diyabet (şeker hastalığı) ortaya çıkmaktadır. Diyabet tüm dünyada görülen adeta salgın niteliğine erişen bir hastalıktır ve kişinin hayatını olumsuz derecede etkilemektedir. Diyabet hastalığında kan şekeri yüksekliğinin yanı sıra kanda yağ, kötü kolesterol yükselmesi, iyi kolesterol düşüklüğü ve karaciğerde yağlanma gibi problemler görülmektedir.

ŞEKER HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Şeker hastalığında tedavi ilaçlarla desteklenmektedir. Diyabetin mekanizmasının anlaşılmasıyla beraber üretilen ilaçlar hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. şeker hastalığında hastanın kan şekeri düzeyini düşürmek için kişisel tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. İlaçlar kişinin kan şekerini dengelemekte zorlanabilmekte, kimi zaman yan etkileri de görülmektedir. Son yıllarda ise diyabetin oluşumunda sindirim sisteminin etken olduğu anlaşıldığı için bağırsaklarda salgılanan GLP-I olarak adlandırılan bir hormon bugün şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

Şeker hastalarının tedavi esnasında kullanılan ilaçlar nedeniyle aşırı kilo alımı, yeme isteğiyle beraber ilaçların dozunda artış yaşanmasına sebep olmaktadır. Böylelikle şeker hastalığının tedavisi için farklı yollar araştırılmış ve İleal interpozisyon (şeker hastalığı ameliyatı) ortaya çıkmıştır.

ŞEKER HASTALIĞI AMELİYATLARI NASIL YAPILIR?

Şeker hastalığı ameliyatlarında öncelikle mide hacmi tüp mide haline getirilmekte ve hacmi kısıtlanmaktadır. Daha sonra ince bağırsağın son kısmındaki bir bölüm, ince bağırsağın ilk kısmının yakınına yerleştirilerek ameliyat tamamlanmaktadır. Böylelikle yiyecekler mideden hemen sonra ince bağırsağın yeri değişmiş olan son kısmından geçmekte ve normal seyrine devam etmektedir.
Şeker hastalığı ameliyatı şeker hastalığının bilinen en etkili tedavi yöntemidir. Böylelikle kan şekeri doğal yollarla düşürülmekte ve kimi zaman hastaların ilaç kullanmasına bile gerek kalmamaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı ile vücutta oluşan değişiklikleri şu şekilde açıklayabiliriz;

Yeni bir sindirim sistemi oluşturulur ve alınan besin maddelerinin mideden hemen sonra ince bağırsağın son kısmıyla buluşması sağlanır. Bu durum insülin salınımını düzenlemektedir. Karaciğer ve diğer vücut dokularındaki insülin direnci azalır. Uzun sürede kilo kaybı sağlanabilir. Diyabetle beraber diğer hastalıklar da kontrol altına alınır.