Obezite vücutta normalin üzerinde yağ dokusunun birikmesine denmektedir. Kelime anlamı olarak ise çok şişmanlık olan obezite, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olarak da tanımlanabilir. Normalde vücuttaki yağ dokusu erkeklerde %25, kadınlarda ise %32’yi geçmemelidir. Bu oranların üzerinde yağ dokusunun oluşması yine obezite olarak tanımlanabilir. Yağ dokusunun ölçümü için ise vücut kitle indeksi kullanılmaktadır. vücut kitle indeksi boyun vücut kilosuna oranlanmasıyla elde edilmektedir. Vücut kitle indeksi sonucunda yağ dokusu oranı 30-35 arasındaysa 1. derece obezite, 35-39,9 arasındaysa 2. derece obezite ve 40’ın üzerindeyse 3. derece obeziteden bahsedilebilir.
Obezite bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Yağ dokusunun vücutta artması kan dolaşımında sorunlara neden olmakta. Bunun beraberinde ise ortaya insülin direnci çıkmaktadır. Obeziteye karşı tedavi yöntemi olarak obezite cerrahisi uygulanmaktadır. Obezite cerrahisi günümüzde çok fazla tercih edilen bir operasyondur.
OBEZİTE CERRAHİSİ NEDİR?
Obez hastalarının kilo vermelerine yardımcı olmak adına gıda alımının ve besin emilimlerinin azaltılması için sindirim sistemine yapılan cerrahi müdahale obezite cerrahisi olarak adlandırılmaktadır. Obezite cerrahisi sonrasında hasta günden güne kilo verirken, aynı zamanda beslenmesine de dikkat etmelidir. Cerrahi müdahalenin olumlu etkilerinin görünmesi için bu şarttır. Obezite cerrahisinde gelişen teknolojiden yararlanılması nedeniyle kişi normal hayatına kısa sürede dönmekte ve herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamaktadır. Obezite, yüksek tansiyon, uyku apnesi, depresyon, insülin direnci ve kolesterol yüksekliği gibi sorunlara neden olmaktadır.
OBEZİTE CERRAHİSİ KİMLER İÇİN UYGUN?
Fiziksel ve ruhsal sağlığı tehdit eden ve aşırı kilolu olan kişilerin uzman diyetisyen yardımı ile diyet ve egzersiz yaptığı halde ideal kiloya ulaşamaması obezite cerrahisi için doğru aday olduğunu göstermektedir. Bununla beraber obezite cerrahisi lösemi hastalarına, HIV hastalarına, aktif alkol veya ilaç bağımlısı olan kişilere, tedavi edilemeyen psikiyatrik hastalara ve hepatit C hastalarına uygulanmamaktadır.