Doğurganlık simgesi olan rahim her kadın için son derece önemli bir organ. Ancak bazı hastalıklar var ki bu durumda tek çözüm rahmin operasyonla alınması olabiliyor.
Histerektomi rahmin alınması demektir.Jinekolojide en çok yapılan ameliyattır. Yaklaşık 1-2 saat süren bir ameliyattır. Histerektomi için en önde gelen neden rahimin myomlarıdır. Ameliyat kararı hastanın yaşı ile ilgili olarak değişir. Histerektominin gerekliliklerinden diğer bir neden, kronik kasık ağrıları, rahim sarkması, kanser öncesi belirtilerdir; Çocuk isteyen veya rahminin alınmasını istemeyen hastalarda sadece miyomlar çıkarılıyor ve rahim dikilerek, alınmıyor. Rahim içine doğru büyüyen ve kanama yapan miyomlar histeroskopi ile alınabiliyor.
Rahim Ağzı Kanseri ve Detayları
Serviks kanseri (rahim ağzı), rahim girişindeki kanserdir. Serviks, rahmin boynu olarak adlandırılan alt rahmin dar kısmıdır. Kanser, anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesinin bir sonucudur. Vücudumuzdaki hücrelerin çoğunun belirli bir ömrü vardır. Öldüklerinde, yerini alacak yeni hücreler üretilir. Anormal hücrelerin iki sorunu olabilir;
Ölmezler, Bölünmeye devam ederler.
Bu sonuçta bir topak oluşturan aşırı bir hücre birikimi ile sonuçlanır, yani bir tümör olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, rahim ağzı kanseri gelişme riskini arttırdığı bilinen bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörleri şunlardır;
HPV (insan papilloma virüsü): Cinsel yolla bulaşan bir virüstür. 100’den fazla farklı HPV türü vardır, bunlardan en az 13’ü serviks kanserine neden olabilir.
Birçok cinsel partnere sahip olma: Serviks kanserine neden olan HPV türleri, enfeksiyon kapmış bir kişiyle cinsel ilişki sonucunda neredeyse her zaman bulaşmaktadır. Birçok cinsel eşe sahip olan kadınların HPV’ye yakalanma riski genelde serviks kanseri gelişme riskini arttırır.
Sigara: Serviks kanseri dahil birçok kanserin gelişim riskini arttırır.
Zayıflamış bağışıklık sistemi: HIV/AIDS hastalarının rahim ağzı kanserine yakalanma riski çok daha fazladır.
Uzun süreli zihinsel stres: Sürekli yüksek seviyede stres yaşayan kadınlar, HPV ile daha az mücadele edebilmektedir.
Çok genç yaşta doğum yapma: 17 yaşından önce doğum yapan kadınların, 25 yaşını doldurduklarında ilk kez bebeği olan kadınlarla karşılaştırıldığında serviks kanseri gelişme olasılıkları belirgin şekilde daha yüksektir.
Sosyo-ekonomik durum: Birkaç ülkede yapılan araştırmalar, yoksun bölgelerdeki kadınların servikal kanser oranlarının önemli derecede yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
RAHİM AĞZI KANSERİ BELİRTİLERİ
Genellikle, rahim ağzı kanserinin erken dönemlerinde hiçbir semptom ortaya çıkmayabilir. Ancak en yaygın belirtiler şunlardır;
- Cinsel ilişkiden sonra kanama
- Menapoza girmiş kadınlarda kanama
- Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık
- Pelvik ağrısı
RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ
Serviks kanseri tedavi seçenekleri cerrahi, radyoterapi , kemoterapi veya kombinasyonlarını içerir. Tedavinin tipine karar vermek, kanserin evresi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.