Myomektomi, miyom olarak adlandırılan iyi huylu tümörleri uterusun (rahim) kas duvarından çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Miyomlar sıklıkla ağrıya ve menstruasyon (adet-regl) kanamasına neden olur. Ayrıca, hamile kalma işlevine de zarar verebilirler. Bu yapılar dejenere veya enfekte olabilir. Bu nedenle miyomların cerrahi olarak çıkarılması gerektiği kararı verilebilir. Hamilelik öncesi yaşın üstündeyseniz, histerektomi (rahim alınması) önerilebilir.
RAHİM MİYOMLARI NELERDİR?
Miyomlar, bulundukları yere göre kategorize edilir ve bunlar aşağıdakilerdir;
İntramural (rahim duvarında): İntramural miyomlar en yaygın görülen miyom çeşididir.
Submukozal (rahim astarında- endometrium): Bu tür miyomlar aşırı adet kanamasına ve periyodik ağrılara neden olma eğilimindedir.
Subserozal (rahim dış duvarı üzerinde: Bu türde miyomlar bazen uzun saplar gibi görünürler.
DİKKATE ALINMASI GEREKEN TIBBİ DURUMLAR
Myomektomi ameliyatının öncesinde dikkate alınması gereken bazı durumlar vardır. Doktorunuz cerrahiden önce miyomları belirlemek için ultrason taraması yapabilir. Anemik olup olmadığınızı görmek için bazı kan testleri yapılabilir (semptomlar aşırı yorgunluk, nefes darlığı, solgun cilt gibi belirtileri içerebilir). Üriner sisteminizde bir enfeksiyonunuz olup olmadığını test edecektir.
MYOMEKTOMİ AMELİYATININ TÜRLERİ
Yapılan myomektomi türü miyomların tipine, boyutuna, sayısına ve yerine bağlıdır, uygulanan yöntemler şunlardır;
Abdominal miyomektomi – Rahme karnın içinden büyük bir kesi yoluyla erişilir. Genellikle bikini hattında yatay bir kesim yapılır. Bazı vakalarda karnın orta hattında dikey olarak kesi yapılması gerekebilir. Daha sonra miyomlar çıkarılır ve rahim, karın duvarı ve deri dikişlerle kapatılır. Bu tür myomektomi, çoklu veya köklü miyomlar için tercih edilir. Karın myomektomisinin dezavantajı, iyileşmesi süresinin daha uzun sürmesidir.
Laparoskopik myomektomi – Subserosal miyomlar genellikle laparoskopik myomektomi ile çıkarılabilir. Ameliyatta, farklı aletlerin rahimden geçmesine izin veren bir takım küçük kesikler yapılır. Bu aletler arasında, fiber optik kameralar veya cerrahi aletleri (veya her ikisi) içeren laparoskop bulunur. Miyomlar çıkarılır ve küçük yaralar dikilir. Hastanın iyileşme süresi daha hızlıdır.
Histeroskopik myomektomi – Ameliyatta rezektoskop adı verilen tel dikişli bir histeroskop kullanılmaktadır. Bu tıbbi araç servikste sokulur ve tel dolgusu miyomun üzerine asılır. Elektrik enerjisi miyomdaki gevşekliğe neden olan halkadan geçer. Miyom daha sonra vajinadan çıkarılabilir.