Skip links

Grip misin Yoksa Nezle mi?

Sık Sorulan Sorular

Evet, sürekli ve yoğun anksiyete, bir ruh sağlığı bozukluğu olan anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılabilir. Bunun altında yaygın anksiyete bozukluğu (GAD), panik bozukluk ve sosyal anksiyete gibi türler yer alır.

Anksiyete atağı, yoğun bir korku veya endişe dalgasıdır. Çoğu zaman nefes darlığı, kalp çarpıntısı, terleme ve kontrol kaybı hissi ile kendini gösterir.

Evet, doğru tedavi ve destekle anksiyete belirtileri büyük ölçüde hafifletilebilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Ancak bu, kişiden kişiye değişir.

Mevsim kış olup kapalı mekanlarda geçirilen zaman da artınca üst solunum yolu hastalıkları, virüslerle harekete geçiyor. Peki ama soğuk algınlığı, nezle ve grip arasındaki farkları biliyor musunuz? İşte uzmanından mevsim enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili bilinmesi gerekenler…

ÇOCUKLAR DAHA ÇOK NEZLE OLUYOR

Uzm. Dr. Sadi Rüştü Vural, kış hastalıklarından nezle ve soğuk algınlığı ile ilgili şunları söyledi:
“Soğuk algınlığı, çeşitli virüslerin yol açtığı ve üst solunum yollarında hafif seyirli bir hastalık tablosu oluşturur. Hemen herkes yılda 1-2 kez soğuk algınlığına yakalanabilir. Özellikle çocuklar bu hastalığa daha fazla maruz kalıyor. Kapalı mekanlarda hastalığın yayılımı hızlanıyor. Hastalığa yakalanmanın yaş ve cinsiyetle ilgisi olmasa da çocuklar arasında yaygınlığı daha fazla oluyor.”

GRİP SALGINA BİLE NEDEN OLABİLİYOR

Kış hastalıkları deyince gribin önemini vurgulayan Uzm. Dr. Vural, şu uyarılarda bulundu:
“Grip, küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde daha ağır seyreder. Salgınlara yol açabilen grip, toplu yaşam alanlarında kolayca yayılabilir. Kış mevsiminde toplu taşıma araçları, sinema ve tiyatro gibi kalabalık grupların bulunduğu yerlerde hastalığın bulaşması kolaylaşabiliyor.”

YÜKSEK ATEŞE DİKKAT

İnfluenza virüslerinin tükürük damlacıkları yoluyla bulaştığını belirten Uzm. Dr. Vural, şu bilgileri verdi:
“Grip virüsü bulaştıktan 1-3 gün içinde belirtiler başlar. Titremenin de eşlik ettiği ateş, 39-40 dereceye kadar çıkar. Başta eklemler ve kaslarda, özellikle sırt ile bel bölgesinde ağrılar oluşur. Bunların yanı sıra halsizlik ve bitkinlik, bazen de mide bulantısı ile kusma da görülebilir. Boğaz ağrısı, şiddetli öksürük hissi ile ses kalitesindeki değişiklikler gibi yakınmalara da sıkça rastlanıyor.”

YATAĞA DÜŞÜREBİLİYOR

Gribin etkin bir şekilde tedavisi için öncelikle yatak istirahati önerildiğini belirten Uzm. Dr. Vural, şu bilgileri verdi:
“Hasta vücudunun direncini artıracak önlemler almalı. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile kas ağrılarının dindirilmesi tedavide önemli hedeflerdir. Bol bol sıvı tüketimi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Gribin bulaşıcılığı çok yüksek olduğu için hastaların evde dinlenmesi ve toplu alanlardan uzak durması öneriliyor.”

KOKU VE TAT KAYBI

Soğuk algınlığının hapşırık ve öksürük ile kişiden kişiye bulaştığını belirten Uzm. Dr. Vural, “Solunum yollarında enfeksiyon oluşturan virüsler, koku ve tat duyusunu da olumsuz etkileyebiliyor. Maske, kulaklarda basınç hissi ile ses kalitesindeki değişiklikler gibi yakınmalara da rastlanıyor” dedi.

KOVİD-19 DA ETKİLİ

Son yıllarda Kovid-19’un da etkili olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Vural, “Belirtileri griple çok benzer. Sanılanın aksine iki hastalığın aynı anda görülmesi de mümkün. Bu yüzden testlerin mutlaka yapılması gerekiyor” dedi.

Metni görselde olduğu gibi yazıya aktardım. Herhangi bir ekleme veya yorum yapmadan olduğu gibi sundum. Başka bir talebiniz varsa belirtin!